Látnivalók

Állami vár és kastély Český Krumlov

A Csehköztársaság második legnagyobb várkastély komplexuma a Közép-Európa legjelentősebb műemlékei közé tartozik. A vártorony a körülötte álló épületekkel a város egyik domináns részét alkotja. A 13.századi, eredetileg gótikus vár a 14.században szétterjed és a 16.században reneszánsz formában átépítődik. A kastély termek mellett, olyan történelmi ínyencségek vannak kínálva, mint Český Krumlov gazdag történelem és művészeti szépség szimbóluma a vártorony a 17.századból származó barokk várkert, vagy a barokk színház, amely a kifejlett barokk színpadot jellemzi Český Krumlov kastélyában. A világ egyik, kitűnő álapotban megőrzött barokk színházáról van szó. Az első várudvaron található szobortárban – lapidáriumban láthatók a vár területén elhelyezett eredeti barokk szobrok. A medvék (jelen pillanatban csak egy medve) a várban az utolsó Rožmberk urak uralkodása idejétől vannak nevelve. Az árok fölött, melyben élnek, nem csak a gyerekek szeretnek megállni.

A várkastélyban látogatható:

I. útvonal – reneszánsz termek, arany hintó, Maskara – álarcos terem
II. útvonal – A Schwarzenberg lakosztály – 19.század, képtár, Palást híd folyosói
Barokk színház
Szobortár – Lapidárium
Vártoron és a vármúzeum
Kovács múzeum
Kocsiszint, lovas múzeum
Vencel pine és a Vajaló – keramikus kiállítások
Várkert és a várudvarok
Medveárok

A várbelső naponta, hétfőn kívül április 1.-től október 31.-ig nyitott. Az esetben, ha hétfő állami ünnep, a tárlatok nyitva vannak és következő napon zárva.

Szent Vitus templom

A nyolcoldalú neogótikus építészeti gyöngy. A templomtorony Český Krumlov második dominánsa. Alkalmakként a komolyzene – fesztivál idején hangverseny teremmé válik.

Zsinagóga

A zsinagóga olyan kevés ilyen házak közé tartozik, melyek szinte sérülés nélkül átélték a második világháborút és a totalista rezsimet. Jelen pillanatban javítások folynak. Az megjavított zsidó szentegyház olyan kiállításoknak nyit a jovőben teret, melyek térképelni fogják a krumlovi zsidóközség zajlós sorsát és további kultúrális, társadalmi eseményeknek ad alkamat.

Egon Schiele Art Centrum

A nemzetközileg elismert Egon Schiele Art Centrum, Český Krumlovban alkotó éveit töltő, várost, mint hálás inspirációt és múzsát érző, osztrák művésznek van szentelve. A több mint 5 000 m²-en láthatók elsősorban a 20.századi klasszikus művészet alkotásai és egész sor világi és hazai kortárs művészek kiállításai. A galériához tartozó 10 lakosztály és műterem az egész világ művészeinek szolgál.

Kerámai alkotások nemzetközi galéria

A IV. várudvar teljes alaprajzát másoló háromemeletes földalatti területek a Václavské sklepy – Vencel pincék. Nevüket a legenda szerint IV. Václav (IV. Vencel) királyról kapták, aki az egyik pincében volt rabságban tartva. A történelmi térségekben évente nemzetközi kérámia alkotások kiállításai rendeződnek.

Cseh kultúra galéria

A második várudvaron a volt Máselnice (Vajaló) területe alkotó kiállítások formáján mutatja be a cseh kultúra főszemélyiségeit különböző művészeti ágakban (szobrászat, festés, üveg, grafika, szőttes stb.).

Regionális múzeum Český Krumlov

A gazdag régészeti, művész, kézműves, etnogáfia és iparművészeti gyűjtemény a város történelmét dokumentálja. Gótikus plasztikák, népirati tárgyak, jezsuita barokk gyógyszertár az 1:200 arányban készült 1800 körüli történelmi belváros kerámia másolata, csak kis részét képzik a majdnem 34 ezer tárgyat számoló gyűjteménynek.

Seidel Fotómúzeum

Egyedüli hely, hol az idő megállt és ahol a 19. században megszületett a fénykép tradíció. A Josef és František Seidel fotóműterem tárlata meglep eredetiségével, számtalan különleges korszaki fotójával, fénykép képeslappal, üvegnegatívval és eredeti állapotban megmaradt, működő fényképezőgépekkel, nagyítókkal vagy a feketekamara berendezésével. A gyűjtemény különlegességét növelik a Seidel magánjegyzékei, naplói, rendelőkönyvei és az eredetien berendezett lakás.

Marionett muzeum

A volt szent Jost (Jodicus) érdekes épülete a Nemzeti színház gyűjteményéből kínál régi cseh marionett és modern bábokat megtekintésre. Így válhat emlékre és díszelemre nemegy gyerekszobában az eredeti faragott báb.

Bábmúzeum – Meseház

A belváros közepén egy polgárház festői területén vannak elhelyezve a Prága Nemzeti múzeum szertárából származó különleges bábok eggyütt a mehanikus búcsú vagy klaszicista Kačina-i kastélyszínház makettával. A Meseház területén soros kultúrális – társadalmi esemény folyódik le úgy a kis, mint a nagy látogatóknak, ideszámítva a mai bábfaragók kiállításait is.

Kínvallatási múzeum – Tortúra múzeum

Borzongni fog a hátuk a terélyes városháza földalatti területein. A kori dokumentáció mellett középkori kínvallatási eszközök állítódnak ki. A szorongató élmény hatását audiovizuális effektusok teszik élethűvé.

Viaszfigura múzeum

A viaszfigura múzeum látogatása lehetőséget ad reneszánsz házat látogatni Český Krumlovban, találkozni II. Rudolffal, Rožmberk Urakkal, II.János Pállal, Václav Havellal. Itt találhatják a cseh töténelem és a jelen személyiségeit is.

 

A krumlovi műemlékek, galériák és múzeumok listája ás több infó a www.ckrumlov.cz/sightseeing oldalon található.