Főesemények

Varázslatos Krumlov

A középkori város mesésen szép környezete és a május elsejei éjszaka varázsa – a bekövetkező szerelem hónapjának tiszteletére rendezett ünnepség sorozat hívja Önöket a varázslók és boszorkányok forgatagára, zenei fellépésekre és a lampionos felvonulásra. Május elsején folytatódik a program a múzeumok és galériák nyitott napjával, töbnyire szabad belépéssel.

Forgó nézőtér

Színház, opera, vagy balett – de mindenekelőtt egy rendkívüli kulturális élmény. A nyári estéken az előadások a szabad ég alatt zajlanak. Williams Shakespeare és sok más híres szerző darabjai gyönyörű, természetes kulisszák között játszódnak le a várkastély kertjében, a Bellaria nyári kerti kastéllylal a háttérben. A repertoár kiválasztása, a rendezői és színészi értelmezések, teljesítmények és az eredeti kerti díszlet talán mindenkit elragadtat.

Ötsziromlevelű rózsa ünnepség – városfesztivál

Pompás történelmi kosztümös felvonulás az uralkodóval és udvartartásával az élen, tökéletesen visszaadja azt a légkört, amikor Krumlov uralkodója a Rosenberg család volt. Ezt követően a város három napra a reneszánsz időkbe merül – a lovagi párbajok, a kézműves piacok, az utcai színielőadások, a középkori zene talán egy látogatót sem hagy aludni térni. Ezután a napforduló tiszteletére rendezendő tűzijáték világítja meg az éjszakai égboltot.

Kamarazene fesztivál

A nyárral együtt érkezik a városba a legjobb hagyománnyal rendelkező zenei fesztivál. Az egykor szerény rendezvény híres kulturális eseménnyé fejlődött,  mely a nemzetközi rangját cseh és külföldi művészek támogatásának köszönheti. A program gyakran látogatott része a „Zene az idő változásában“, ami egyidejűleg a várkastély megtekintését is lehetővé teszi, gazdag élő zenei aláfestéssel, korabeli hangszerek megszólaltatásával. A fesztivál gyöngyszeme egy 18-adik századi korhűen előadott uradalmi ünnepség a várkastélyban, az úgynevezett „barokk éjszaka“.

Nemzetközi zenefesztivál, Český Krumlov

A leghosszabb, és a fellépő zenei csillagaival az egyik legmagasabb rangú zenei rendezvény az egész Csehországban. A történelmi várossal párosuló rendkívüli környezet összekapcsolása a sok különböző műfajú zenével megérdemelten növelte a fesztivál hírnevét. A programhoz olyan nevek fűződnek a hazai és a világ művészei közül, akik ismételten visszatérnek Krumlovba, mint például Eva Urbanová vagy Renée Fleming énekesek, Gabriela Demeterová és Pavel Šporcl, Alison Bolshoi hegedűművészek, Maxim Šostakovič, Markéta Irglová, Glen Hansard karmesterek, vagy a Čechomor együttes.

Európai Örökség Napjai (EHD)

Ez a rendezvény kivételes és megismételhetetlen betekintési lehetőséget nyújt a szokásosan nem hozzáférhető jelentős emlékhelyeken, továbbá meg lehet ismerkedni a felújítás és mentés folyamataival. Szakmai előadások keretén belül a látogatók megtudhatnak egy sor érdekességet az építészet történelméről és sok új ismeretre tehetnek szert.

Szent Vencel ünnepség

Szent Vencel nem csak a cseh birodalom patrónusa, de a sörfőzők és a borászok védőszentje is, amire azok az őszi ünnepségek emlékeztetnek, melyek a kulturális élmények mellett gazdag gasztronómiai élményeket is kínálnak. Az ünnepségek kellemes atmoszféráját egészíti ki a folklór együttesek fesztiválja, illetve a Szent Vencel napi vásár. A látogatók számára az esemény tökéletes befejezése lehet a múzeumok és galériák éjszakai látogatása, egy eredeti kísérő programmal.

Barokk művészetek fesztiválja

A legújabb őszi rendezvény lehetővé teszi a látogatóknak, hogy a barokk színházban eredeti környezetben, eredeti újrafeltárt darabokat láthassanak.

Ádvent és Karácsony Český Krumlovban

Az tél megérkezésével Krumlov egy egészen más arcát mutatja. Tele nyugalommal és költői hangulattal. Az Advent idejéhez egy sor gyönyörű találkozó kötődik, kezdve a karácsonyfa megvilágításának közös bekapcsolásával, karácsonyi énekléssel, Mikulás napi ajándékosztással. Advent hétvégéit a régi cseh piacok tarkítják, punccsal és karácsonyi édességekkel, ami illatba burkolja az egész ünnepi hangulatot öltött és feldíszített várost. A karácsonyi időszak csúcsa az élő Betlehem. Gyermekek angyali öltözékben, a három király lovon, szűz Mária Jézuskával és az egész ünnepi felvonulás teli örömmel, énekelnek, és táncolnak a főtéren. Sok gyermek és szülő részére a hagyományos Szenteste az első várkastély udvaron kezdődik a medvék etetésével. A közkedvelt Medve karácsonynak bizonyára nem csak a gyermekek örülnek, hanem barátaik, a medvék is. Elcserélhetetlen varázsa és költőisége van Česky Krumlovnak az Újév üdvözlése alkalmával is. Újévi tűzijáték, utcabál hangulata tölti be az egész várost január első napján, egészen a hajnali órákig.

Több és aplrólékosabb infó  a www.ckrumlov.cz/highlights oldalon található